Notícies

CONSELLS PER A ORGANITZAR MILLOR LES VACANCES AMB UNA PERSONA AMB ALZHEIMER

Passeig-marítim-Vilassar-de-Mar-777x437La Fundació Pasqual Maragall a elaborat unes pautes a seguir per tal de poder organitzar millor les vacances dels qui  estan cuidant una persona amb Alzheimer.

 • Sobretot és recomanable comptar amb el suport de familiars o amics perquè puguen atendre a la persona afectada , ja que això facilitarà que el cuidador principal puga disfrutar i descansar en les vacances. Estes persones també contribuïxen per tal de solucionar situacions compromoses, degudes sovint als canvis de les rutines en les perosnes amb Alzheimer.
 • No trencar del tot amb les rutines diàries. Els experts recomanen mantenir algunes rutines com els horaris dels menjars o les hores de descans i gitar-se.
 • No comunicar amb molta antelació al malalt la decissió ja que les expectatives de fer un viatge pot augmentar l’ansietat de la persona malalta davant un canvi de l’entorn i del dia a dia.
 • No obstant això , i depenent del grau de deteriorament, sempre se li deu fer partícip dels plans d’alguna o altra manera, encara que es trobe apàtica o poc participativa. El cuidador però no ha de renunciar als plans que trobe més encertats, mirant sempre que els dos estiguen el millor possible.
 • La persona amb Alzheimer pot mostrar-se desorientada davant d’un canvi en l’entorn, en la casa o en l’habitació, per la qual cosa s’ha de tindre paciència i no enfadar-se. Els primers dies es poden dedicar a treballar la ubicació de les habitacions i estançes i de nit, mantenir un llum encés pot evitar accidents provocats per la desorientació. l’adaptació a l’entorn nou es pot facilitar incloent vincles de referència que formen part del seu entorn habitual, com pot ser fotos, el mateix coixí del sofà, els mateixos llençols que usa etc.
 • És preferible planificar unes vacances sense masssa activitats diferents i anar ampliant-les si la persona que patix Alzheimer reaaciona de manera adequada.
 • També és recomanable que la persona amb Alzheimer duga algun element que facilite la seua identificació, targeta, pulsera o medalla amb el nom i un telèfon de contacte.de contacto.

Vacances a casa

Si s’opta por quedar-se a casa durant les vacances:

 • A l’estiu els dies són més llargs . eixir a passejar a última hora de la vesprada, prendre un refresc en una terrassa o explorar llocs propers poden resultar activitats plaents. En hores de molta calor és millos optar per activitats en llocs tancants i frescos.
 • Estar anb els néts pot ser molt gratificant sempre que no resulte massa absorvent. realitzar activitats, jocs o passejos sempre tenint en compte els propis límits i les necessitats personals.

.

Anuncis

Consells per a enfrontar-se a reaccions estranyes o agressives en les persones amb demència.

Un malalt amb demència pot reaccionar de forma agressiva en coses que, per les persones sanes no tenen explicació o sentit. La persona malalta percep una amenaça o perill on no existeix.

INTERROGANTQuina pot ser la causa que desencadene una reacció agressiva?

Pot tractar-se d’una resposta emocional del malalt en pensar que se sent rebutjat o en no poder realitzar una activitat correctament. També poden estar motivades per l’ansietat, por o frustració:

 • per no comprendre la situació viscuda.
 • per no recordar com es fan les coses.
 • per no aconseguir expressar els seus sentiments.
 • per no reconèixer la gent del seu entorn.

Què Fem?

Avisar a la resta de persones al càrrec

CD'E[7]

 • Informar-los del problema per evitar que desencadene involuntàriament una reacció agressiva.
 • Preparar-los perquè puguen fer front a aquesta situació si es produeix.
 • Explicar la situació als xiquets.
 • Parlar del problema amb el metge o cuidadors professionals si no aconsegueix dominar la situació

Reconfortar la persona malalta

004893.tn

 • Explicar-li què passa: quines són les persones presents, el que fan.
 • Amb veu tranquil·la, sense posar-se nerviós.
 • No te’n vages. Queda’t en el seu camp visual.
 • Suggerir-li una activitat que pugui realitzar i deixar-li el temps necessari per realitzar-la, encara que ho faça malament.

Rehabilitar l’entorn

domecek

 

 • Traure els objectes que poden provocar por.
 • Millorar l’enllumenat evitant els llocs foscos.

En tots els casos, mantenir la calma

Balança_equilibrada

 • Intentar controlar la situació el més eficaçment possible.
 • No es rendisca si les mesures preventives preses no resulten sempre eficaces.
 • Posa’t fora de l’abast del malalt si intenta agredir-te. Intenta mantenir-te allunyat, però de manera que ell puga vore’t.

 

Què no s’ha de fer

parity-clipart-canstock15778086

 • No argumentes segons la lògica.
 • No prengues aquest comportament com un assumpte personal.
 • No plores.
 • No el rinyes ni li mormoles.
 • No exterioritzes les teues pors.

 

Font: Fundació ACE

Els xiquets de 6é fan jocs per als usuaris d’AFACU

Els xiquets i xiquetes de 6é de primària del Col•legi la Milagrosa han visitat hui Afacu i han estat amb els usuaris ensenyant-los els jocs que han fet per a ells. Puzzles amb firmes geomètriques, jocs de lletres per a formar els seus noms i cognoms mentre els xiquets els ho preguntaven i prenien nota, jocs de comprar i pistes per arribar al tresor, o de cançons per a endevinar el títol i la cançó. Tota una meravellosa aventura multidiciplinar que començà amb la transversalitat en classe guiada pels seus professors Victor i Elena que després han col-laborat amb la psicòloga Ester i Xavi el treballador social d’Afacu.
Una experiència que unix la creació, l’ensenyany i la conscienciació des dels més menuts sobre aquesta malaltia.

La interacció que es produïx entre els xiquets i els usuaris ha estat magnífica ja que han pogut guiar als majors en els jocs que ells han fet i preparat, amb uns objectius clars  encaminats a potenciar la memòria i el reconeixement.

No cal dir que l’alegria és contagiosa i els nostres usuaris han disfrutat també com a xiquets.

Els professors del centre han afirmat que els resultats en la implicació dels alumnes durant tot el període en què s’ha dut a terme aquesta experiència ha estat altament satisfactòria en tots els sentits , i que se seguirà treballant i aprofundint en aquesta experiència durants els següents cursos.

Marca la X Solidària a l’IRPF

Saps que si marques la casella destinada a fins socials, amb els diners recaptats a través de la declaració de la renda es destinen a organitzacions com les Associacions que donen serveis d’atenció a  les persones amb Alzheimer?

IMG_0217

Marcar la casella que destina un 0,7% de l’IRPF a entitats socials, la que destina aquesta quantitat a l’Església o marcar-les totes dues no comporta cap cost extra per al contribuent. L’import a ingressar o a retornar serà el mateix es marquen o no les caselles.

Si es deixa en blanc, és a dir, no es posa cap creu en la casella d’Activitats d’Interès General considerades d’Interès Social, el 0,7% de l’assignació tributària del contribuent s’imputarà directament als pressupostos generals de l’Estat.

En canvi, si es marca aquesta casella, el 0,7% de l’IRPF es destina a finançar programes concrets, portats a terme per les ONG, adreçats als sectors més desafavorits de la societat. Gairebé el 79% de la recaptació va a parar a programes socials i la resta es destina a projectes de cooperació internacional (20%) i de medi ambient (1%).

FEVAFA RECOMIENDA HACER PARTÍCIPES A LAS PERSONAS CON ALZHEIMER DE LAS FIESTAS TRADICIONALES

Ante la llegada de las Fallas, las Fiestas de la Magdalena o San Juan

FEVAFA RECOMIENDA HACER PARTÍCIPES A LAS PERSONAS CON ALZHEIMER DE LAS FIESTAS TRADICIONALES
 El Comité de Expertos de la Federación aconseja informar y orientar sobre las actividades que se van a realizar estos días
 La Federación lleva 20 años trabajando por el Alzheimer y cuenta en la actualidad con 37 asociaciones repartidas por toda la Comunidad Valenciana.
Fallas, Fiestas de la Magdalena y San Juan, las fiestas por excelencia de la Comunidad Valenciana…petardos, pólvora, gente, monumentos, desfiles… ¿Cómo afrontamos con un familiar que padece Alzheimer la llegada de estas fiestas?.

El Comité de Expertos de la Federación Valenciana de Asociaciones de Familiares de Personas con Alzheimer (FEVAFA), formado en su mayor parte por especialistas sociosanitarios, recomienda hacer partícipes “de forma natural” a las personas con Alzheimer de las fiestas tradicionales.

Según el equipo multidisciplinar de FEVAFA lo primero que hay que hacer es informar en todo momento y orientar al afectado, cuyo estado de la enfermedad sea leve o moderado, de lo que se va a hacer y dónde para que se sienta seguro. ¿Qué se puede hacer? Cualquier actividad que le resulte agradable, pasear, salir a comer, comprar chocolate con churros o buñuelos o ir a ver algún monumento o gaiata de barrio, evitando las aglomeraciones y los momentos de excesivo ruido, como las mascletàs.

Hay que tener en cuenta las cosas que le gustaba hacer en el pasado y seguro que repitiéndolas se sienten a gusto, según señalan los miembros del Comité de Expertos. Cabe destacar que lo más seguro es que el familiar afectado con Alzheimer no recuerde estas fiestas aunque ya las haya vivido, por lo tanto, se trata de disfrutar de cada momento informándole de todo lo que se está haciendo para que se sienta orientado

Además, ante posibles subidas de temperatura, FEVAFA recomienda cuidar a los afectados por Alzheimer con mucha precaución para evitar los golpes de calor ya que, en muchas ocasiones, no pueden expresar que se encuentran mal debido al calor o simplemente que tienen sed. Por ello, hay que ofrecer agua y líquidos a menudo para evitar la deshidratación, así como suministrar cremas solares que les protejan de las radiaciones solares. En cuanto a la medicación, se recomienda leer bien los prospectos porque ciertos componentes producen reacciones cutáneas en la exposición al sol. Si es el caso, tapar al enfermo con gorros y ropa ligera para evitar estas alergias.

 

 

 

 

La musicoteràpia redueix l’ansietat i la depressió en pacients amb grau lleu d’Alzhèimer

Redactaveu / EP / València.

La musicoteràpia no solament provoca una disminució dels nivells d’ansietat, depressió i estrès, sinó que millora l’estat d’ànim en pacients d’alzhèimer. Així ho conclou la investigadora Carmen Cabañés en la seua tesi doctoral titulada ‘Estudi de l’efectivitat d’intervencions no farmacològiques en la reducció de l’ansietat i depressió i la millora de l’estat d’ànim en pacients amb malaltia d’alzhèimer grau lleu’, defensada recentment en la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir (UCV)… seguir lleguint

img-20150915-wa0018
Taller de Musicoteràpia que es du a terme en AFACU

9 factors de risc per evitar el Alzheimer

Los estrógenos, las estatinas (fármacos para reducir el colesterol), los antihipertensivos, la vitamina C y E o el café son algunos de los factores que, según un informe que se publica en «Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry», podrían protegernos frente a la enfermedad de Alzheimer… seguir llegint

Una molècula sintètica reduïx el dany relacionat amb l’Alzheimer en ratolins

INVESTIGADORES DESARROLLAN UNA MOLÉCULA SINTÉTICA QUE REDUCE EL DAÑO RELACIONADO CON EL ALZHEIMER EN RATONES

01/02/17

En circunstancias normales, la proteína tau contribuye al funcionamiento normal y saludable de las neuronas cerebrales, pero en algunas personas, se acumula en ovillos tóxicos que dañan las células cerebrales, los cuales son un sello distintivo del Alzheimer y otras enfermedades neurodegenerativas.

Investigadores de la Facultad de Medicina de la Universidad de Washington en St. Louis, Estados Unidos, han demostrado que pueden reducirse los niveles de la proteína tau y parte del daño neurológico causado e, incluso, invertirse gracias a una molécula sintética que se dirige a las instrucciones genéticas de construcción de tau antes de que se forme la proteína…. enlace

Continue reading “Una molècula sintètica reduïx el dany relacionat amb l’Alzheimer en ratolins”